Sparbanksstiftelsen Rekarne firar 20 år med extra utdelningar

Sparbanksstiftelsen Rekarne firar 20 år genom en annorlunda satsning på ”jubileumsbidrag” till allehanda projekt i verksamhetsområdet i Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred. Under vinjetten ”Varmt om hjärtat” har c:a 140 personer fått vardera 5 000 kronor att dela ut i extra stöd till ändamål som hjärtat klappar lite extra för och som är med stiftelsens syfte. ChristerLaveson

Jädersbonden och bankveteranen Christer Laveson har valt att förmedla sitt bidrag vidare till Föreningen Kunskapsturism Kafjärden. Han är en av de mest prominenta personerna i den skara som fått förtroendet att fördela extra bidrag. Den omfattar samtliga av stiftelsens huvudmän och alla anställda på Sparbanken Rekarne samt Fastighetsbyrån och Portfolio Försäkra. Totalt handlar det om extra bidrag på c:a 700 000 kronor.

Sparbanksstiftelsen Rekarne  bildades 1996 och delade ut sitt första anslag året därpå – alltså för 20 år sedan. Till en början var stiftelsen verksam inom Eskilstuna kommun men breddade senare sitt område till att omfatta även Strängnäs och Mariefred, efter uppköp av bankkontor på dessa grannorter. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 170 miljoner kronor i stöd till olika föreningar och organisationer inom områdena näringsliv, forskning, utbildning, breddidrott och kultur.

Projektet Kunskapsturism Kafjärden fick startstöd av sparbanksstiftelsen redan när föreningen var på idéstadiet. Den gångna sommaren (2017) var ett bidrag från stiftelsen avgörande för att förverkliga en populärhistorisk studieresa längs vikingatida vattenvägar över Kafjärden och förbi Fogdön.

Christer Laveson, tredje generationen spannmålsbonde på barndomsgården Brännelund i Jäder, är mångårig förtroendeman inom sparbanksrörelsen. Han har varit ledamot i styrelsen i c:a 30 år för det som idag är Sparbanken Rekarne och under tio år ordförande i Sparbanksstiftelsen Rekarne. Ordförandeklubban i

stiftelsen hanteras numera av en annan storskalig spannmålsodlare på Kafjärden, Kerstin Ehn i Kjulaby.

– Det var inte svårt att välja just Föreningen Kunskapsturism Kafjärden för detta personliga extra bidrag, kommenterar Christer Laveson. – Jag tycker detta är en kreativ och aktiv förening och hoppas den ska lyckas med sin verksamhet att lyfta fram Rikskansler Axel Oxenstiernas gärning och främja utveckling av landsbygden. Jag är allmänt intresserad av historia och förstår värdet av att utnyttja Oxenstierna för turism i vår bygd.

Förutom spannmålsodling erbjuder Brännelund uthyrning av stugor för turister från när och fjärran – en viktig service för utveckling av landsbygdsturism. Denna verksamhet drivs av Christers hustru Renée.

– Se bidraget som ett extra stöd från en trogen gammal Jädersvän, hälsar Christer Laveson och avslutar med en blandning av allvar och skämt:  – Jag vet att pengarna behövs, det finns många hål att stoppa dem i och dessutom har jag ju koll på att de används väl eftersom jag är revisor i föreningen…

Comments are closed